Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

Γυναικομαστια

Η γυναικομαστία, τα ασυνήθιστα μεγάλα αρσενικά στήθη, ένα θέμα ταμπού!

Γυναικομαστία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μεγάλα αρσενικά στήθη. Οι λόγοι αυτής της ανατομικής διαταραχής ποικίλουν. Σε κάποιους ασθενείς αυτή η ανατομική δυσμορφία υπάρχει από τη γέννηση και σε κάποιους αποκτάται με τον καιρό.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της γυναικομαστίας σχετίζεται με το ενδοκρινικό σύστημα, και προκαλείται από την περίσσεια γυναικείων ορμονών. Γυναικομαστία μπορεί επίσης να συμβεί ταυτόχρονα με όγκους των όρχεων και σύνδρομο Kleinefelter. Η χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη γυναικομαστίας, καθώς τα στεροειδή δημιουργούν μια εισροή τεστοστερόνης, στην οποία το σώμα αντιδρά με την παραγωγή περισσότερων γυναικείων ορμονών που κατά συνέπεια οδηγεί σε ένα πιο θηλυκό στήθος. Η σχέση με την κατανάλωση στεροειδών εξηγεί γιατί η γυναικομαστία είναι πιο διαδεδομένη σε bodybuilders. Υπάρχουν επίσης κάποια φάρμακα που συσχετίζονται έντονα με την ανάπτυξη γυναικομαστίας: Propecia και digitalis είναι από τα πιο γνωστά.

Υπάρχουν τρία αναπτυξιακά στάδια, κατά τα οποία αναπτύσσεται η γυναικομαστία.

  • Το πρώτο στάδιο είναι κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει, στην αυξημένη προλακτίνη και μπορεί να είναι πιο έντονη σε βρέφη που θηλάζουν.
  • Το δεύτερο χρονικό πλαίσιο είναι η εφηβεία και αφορά το 30-60% όλων των περιπτώσεων γυναικομαστίας. Από τις περιπτώσεις που αναπτύσσονται στην εφηβεία, το 80% οπισθοχωρεί πριν από την ηλικία των 18. Οι περιπτώσεις  που δεν υποχωρούν είναι συνήθως και οι πιο σοβαρές. Στην εφηβεία είναι που η γυναικομαστία έχει γενικά τις πιο βαθιές επιπτώσεις στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του έφηβου άντρα.
  • Το τρίτο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο η γυναικομαστία είναι και πιο διαδεδομένη είναι κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, στην οποία οι άνδρες βιώνουν μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και της ελαστικότητας του δέρματος.

Εκείνοι που εξετάζουν τη διόρθωση της γυναικομαστίας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχοι τύποι γυναικομαστίας:

  • η αληθής γυναικομαστία και
  • η ψευδής γυναικομαστία

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα μείγμα και των δύο. Η αληθής  γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από περίσσεια αδενικού ιστού, ενώ η ψευδής γυναικομαστία περιγράφεται ως περίσσεια λιπώδους ιστού. Η αληθινή γυναικομαστία αντιμετωπίζεται με εκτομή του μαζικού αδένα σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση υψηλής ευκρίνειας ( high definition liposuction), ενώ η ψευδής γυναικομαστία απαιτεί μόνο λιποαναρρόφηση ( high definition liposuction).

Η χειρουργική εκτομή είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία και έχει τα πιο καλά και μόνιμα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, υπάρχει περίπου 10-35% υποτροπή εάν πραγματοποιηθεί μόνο λιποαναρρόφηση ενώ με χειρουργική εκτομή, υπάρχει περίπου 10% υποτροπή. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνικές. Η πιο κοινή θέση για τομή είναι στον κάτω πόλο της θηλής και οι τομές συνήθως δεν είναι μεγαλύτερες από 3 εκ. το πολύ. Οι χειρουργοί πρέπει να κρίνουν πόσος ιστός θα αφαιρεθεί – πολύ λίγο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτροπή, και πάρα πολύ αφαίρεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα με επακόλουθα πολλά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Ευτυχώς, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης της γυναικομαστίας στο κοινό  της πλαστικής χειρουργικής, πολλοί άνδρες αναζητούν θεραπεία. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης αυτής της κατάστασης, πολλοί άνδρες επίσης δυσκολεύονται να συζητήσουν, αλλά λόγω των διαθέσιμων πληροφοριών, και της ολοένα αυξανόμενης συζήτησης της κατάστασης, το θέμα γίνεται λιγότερο ταμπού!

Γυναικομαστία πριν και μετά

ΠΑΛΛΑΝΤΖΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Πλαστικός Χειρουργός - Κηφισιά


ΑΘΗΝΑ

Όθωνος 99, Κηφισιά

210.808.69.30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

contact_divider